FORUM

CENY TRZODY
 
Notifications
Clear all

CENY TRZODY

56.4 K Posty
821 Users
0 Reactions
16.8 M Widok
(@maniek)
Posty: 16
Active Member
 

W tym tygodniu Sokołów za 58,3% średnio wyszło mi 5,68 netto,waga żywa 4,20-4,30 nawet za kl. O .Czy walka o miesnosć ma sens?

 
Opublikowany : 18/06/2008 8:32 pm
(@maniek)
Posty: 16
Active Member
 

Arek, a u nas mówią że wy macie tanie zboże z Niemiec

 
Opublikowany : 18/06/2008 8:35 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

dzis przyszla wycena swin sprzedawanych 10 czerwca po przeliczeniu na zywa wyszlo 4.85

 
Opublikowany : 18/06/2008 8:59 pm
 arek
(@arek)
Posty: 3793
Famed Member
 

maniek powiedz mmi gdzie jest to tanie zboze z niemiec to chetnie kupie

 
Opublikowany : 18/06/2008 11:36 pm
(@lysy)
Posty: 42
Eminent Member
 

W poniedziałek 10 gr na dół a dzis 10 gr do góry czyli 4,30 plus vat cena podstawowa . I tak zakłady próbują wyczuć na ile mogą cene obniżyć , a świnek mało .

 
Opublikowany : 19/06/2008 8:16 am
(@waldek)
Posty: 323
Reputable Member
 

łysy masz racje umnie to samo wczoraj 40 gr do dolu na dzis wstrzymali skup ,a inny daje te 40 groszy wyzej i swini znowu niema poprostu cyrk
ale uwazam ze swin niema tylko to jest zagrywka zakladow

 
Opublikowany : 19/06/2008 8:46 am
(@lysy)
Posty: 42
Eminent Member
 

Rozmawiałem dzisiaj z weterynarzem który pobiera krew na badania choroby aujeszkyego i mówił że dużo rolników polikwidowało stada co prawda w moim terenie rolnictwo jest dosyć rozdrobnione ale z jego informacji wynika że rolnicy którzy likwidowali stada to rolnicy którzy trzymali do 15 macior w cyklu zamkniętym a jest to grupa dosyc znacząca.

 
Opublikowany : 19/06/2008 12:34 pm
(@michal03011)
Posty: 102
Estimable Member
 

dzis przyszla wycena swin sprzedawanych 10 czerwca po p rzeliczeniu na zywa wyszlo 4.85

Andre powiedz jak to wyliczałeś? ważyłeś tuczniki przed ubojem?

 
Opublikowany : 19/06/2008 12:53 pm
 arti
(@arti)
Posty: 121
Estimable Member
 

Witam! Michał ta cena to u Wojniłowicza ja ostanio 4,7 + vat za żywa

 
Opublikowany : 19/06/2008 10:00 pm
 arti
(@arti)
Posty: 121
Estimable Member
 

a sorry Michał Wojniłowicz to nie pośrednik może Roman znam takiego goscia z waszych stron wozi do zakładu co ja oddaje

 
Opublikowany : 19/06/2008 10:04 pm
(@michal03011)
Posty: 102
Estimable Member
 

trafiłeś ten gość to Roman.

 
Opublikowany : 20/06/2008 7:57 am
(@piotrekzlot)
Posty: 8
Active Member
 

4.10 plus vat centrum

zloty

 
Opublikowany : 20/06/2008 3:58 pm
(@jancio7)
Posty: 2
New Member
 

W ostatnią środę 4,60 + vat - okolice Kłobucka

 
Opublikowany : 20/06/2008 5:07 pm
(@mario)
Posty: 14
Active Member
 

jutro płace po 4,60+vat ale masarnie płaczą żeby opuścić bo drogo <blee>

 
Opublikowany : 20/06/2008 6:04 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

dzis przyszla wycena swin sprzedawanych 10 czerwca po p rzeliczeniu na zywa wyszlo 4.85

Andre powiedz jak to wyliczałeś? ważyłeś tuczniki przed ubojem?

nie zawsze to robie ,ale akurat ostatnio byly wazone -wybicie wyszlo 82.70% i na 46 szt . 7wS , 30wEi 9szt.w U

 
Opublikowany : 20/06/2008 7:29 pm
(@prosiaczek)
Posty: 120
Estimable Member
 

I tak zamiast nadzei na utrzymanie ceny mamy spadek. Niemcy zjazd w dół.

http://www.zmp.de/agrarmarkt/vieh_fleisch.asp

Żyjemy w gospodarce globalnej i czy nam się podoba czy nie musimy patrzeć jak zachowuje się rynek bo nikt nie zapłaci więcej za towar o podobnych parametrach bez względu na to kto go sprzedaje. Spadek pogłowia w Polsce do 13 mln sztuk to myœlę okres do końca sierpnia, ale przy tym poziomie musi zaczšć się porzšdkować rynek przetwórczy. upadła hodowla a teraz kolej na branżę mięsnš.

 
Opublikowany : 20/06/2008 7:49 pm
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

ale to spadło naprawdę o pięć euro centów jak wynika z tego wykresu to i tak 5,65zł za 56% mięsności i napewno jakieś premie i dodadki do tej ceny niemieccy rolnicy dostają a poza tym to nikt w tym kraju nie informował jak u nas płacono po 3zł za tuczniki po ile są w niemczech :twisted:

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 20/06/2008 10:19 pm
(@lantier)
Posty: 116
Estimable Member
 

dzis przyszla wycena swin sprzedawanych 10 czerwca po p rzeliczeniu na zywa wyszlo 4.85

Andre powiedz jak to wyliczałeś? ważyłeś tuczniki przed ubojem?

nie zawsze to robie ,ale akurat ostatnio byly wazone -wybicie wyszlo 82.70% i na 46 szt . 7wS , 30wEi 9szt.w U

hehehe co to za rasa ze wybija sie 83 %??????????

 
Opublikowany : 20/06/2008 10:45 pm
(@sentimo)
Posty: 260
Reputable Member
 

dwa dni nie jadły

 
Opublikowany : 21/06/2008 11:41 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

nie wiem dlaczego Was dziwi takie wybicie ,wyliczenia pochodza z zakladu miesnego do ktorego sprzedaje tzn. miesnosc i wybicie

 
Opublikowany : 22/06/2008 9:32 am
(@lantier)
Posty: 116
Estimable Member
 

spotkalem sie z praktyka odliczania 3% okarmienia przy sprzedazy na WBC co w polaczeniu z zle zwazonymi tucznikami moze dac wynik grubo powyzej 80%...........

 
Opublikowany : 22/06/2008 12:08 pm
staszek
(@staszek)
Posty: 103
Estimable Member
 

dokładnie TAK lantier ale tuczniki głodne zważone na 0%potrącenia i to u klienta! też potrafią się "wybić" na 81%.

GG 4102275 zapraszam do wymiany poglądów.

 
Opublikowany : 22/06/2008 12:27 pm
(@andre)
Posty: 1116
Noble Member
 

widze ze sie niezle meczycie o to wybicie czyzby znowu polska specjalnosc ze "nikt nie moze byc lepszy odemnie?" a jezleli tak to jest to jakis przekret? powiem tyle tylko ze sprzedawalem juz tuczniki z wybiciem 84% ,ale calatajemnica tkwi nie w blednym wazeniu tak jak co niektorzy sugeruja ale .... no wlasnie,dochodzilem do tego latami i przynajmniej na te chwile dopracowalem sie zadowalajacego mnie poziomu produkcji,nie musicie wierzyc bo Wy mi za to ani nie zaplacicie ,ani nie wezmiecie ale tak jest ,choc przyznam sie ze przy takich zawirowaniach cenowych sam sie czasami zastanawiam czy warto wysilac sie nad podtrzymaniem takiej jakosci produkcji

 
Opublikowany : 22/06/2008 9:08 pm
JUREK
(@jurek)
Posty: 661
Honorable Member
 

umnie kolega sprzedał w kryzysie jak zaklad niemiał co zabic z 3 tygodnie temu po 5.50 z haka , mysle ze kazdy wie co to jest z haka
waga zywego była 180 kg
ponad 30 tysecy wziól za 44 sztuki
mięsnosc wyszła 49 %

GG-4444485

***POZDRAWIAM SERDECZNIE***

 
Opublikowany : 22/06/2008 9:42 pm
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

to chyba przetrzymywał je od jesieni że po 180 kg miały :D ciekawe ile paszy zjadły do takiej wagi ? myślę że conajmiej 600 kg :shock:

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 22/06/2008 10:22 pm
JUREK
(@jurek)
Posty: 661
Honorable Member
 

ja tez uwazam , ze 600 kg *950=570 zł pasza + 70 zł prosie =640 zł koszt
wybicie ze 180 mysle ze bylo 150 kg *5.50 =874 zł brutto z vatem
zysk 234 zł sztuki czy warto dobry towar miec ?

GG-4444485

***POZDRAWIAM SERDECZNIE***

 
Opublikowany : 22/06/2008 10:52 pm
Glebiusz
(@glebiusz)
Posty: 86
Trusted Member
 

Jestem zdania, że o jakość (mięsność) tuczników należy bezwzględnie dbać. Oczywiście nie za wszelką cenę, ale z rozsądkiem. Właściwie dobrana krzyżówka do tuczu to 80% powodzenia, pozostałe 20% to w miarę przyzwoite żywienie i osiągnięcie średniej 55 - 56% to już nie problem.
Przykład podany przez Jurka możliwy tylko wtedy kiedy panuje świński dołek. Ostatnie lata to jednak niemal ciągła świńska górka (oczywiście tak to przedstawia strona ZM). Jest jeszcze jedno ale z przertrzymywaniem tuczników do wagi 180 kg. Prowadząc hodowlę w cyklu zamkniętym przy pełnej obsadzie w budynkach, tak długie przetrzymywanie kabanów w większości przypadków jest niemożliwe ze względów organizacyjnych, a często i zdrowotnych.
No a poza tym to mam duże wątpliwości czy paszy, która kosztuje 95 zł/t wystarczy 600 kg na utuczenie 180 kilogramowego kabana.

Jutro sprzedaję tuczniki. Ceny prawdopodobnie te same co 26 maja (ostatnia moja odstawa). Jutro napiszę "konkrety cenowe".

 
Opublikowany : 22/06/2008 11:52 pm
(@marek120973)
Posty: 49
Eminent Member
 

Jurek bajki opowiadasz .Kto tak ryzykuje ,chyba ten co ma własna rzeznie(u nas jak przekroczysz wage o 5 kg już 2 klasa)

 
Opublikowany : 23/06/2008 12:01 am
(@brzydal)
Posty: 1804
Noble Member
 

powyżej około 110 kg im świniak cięzszy tym ma większe zużycie paszy na kg przyrostu ponieważ zamiast białka odkłada więcej tłuszczu napewno zużył więcej niż 3 kg paszy na kg przyrostu masy ciała czyli niemożliwe jest żeby wystarczyło 600 kg

Sprzedam 200-250 warchlaków około 10 listopada 511485114

 
Opublikowany : 23/06/2008 12:16 am
JUREK
(@jurek)
Posty: 661
Honorable Member
 

ja jestem za produkcja małych swinek , ale czasami na takim posunieciu tez mozna zarobic np : jak cena była wczesniej bardzo niska i przetrzymanie moze dac zarobek 1 zł kg zywca

http://www.zmduda.pl/r_cennik.php

http://www.zmsalus.com.pl/ccc/include/podglad.php

zaraz po 3 zł bedą

GG-4444485

***POZDRAWIAM SERDECZNIE***

 
Opublikowany : 23/06/2008 6:57 am
Strona 173 / 1880
Share: